Jan Hrušínský

Víte, proč nejsem komunistou?

4. 06. 2008 8:45:11
Komunismus, jak říkal už Karel Čapek, nemluví o hodnotách soucitu, ochoty, pomoci a lidské solidarity; říká pouze, že není sentimentální. Kdybychom ale Čapka opravdu četli, věděli bychom, že jenom rošťák a demagog není sentimentální neboť bez sentimentálních důvodů nepodáš bližnímu sklenici vody...

***

Víte, proč tedy nejsem komunistou? Mimo jiné proto, že rád čtu Karla Čapka. Čtěte ho také, stojí to za to. Nevím, jak vy, ale kdykoliv otevřu některou jeho knížku, mívám pocit čehosi důvěrně známého a blízkého. Nevím také, jestli nejsem zbytečně sentimentální, ale upřímně řečeno, čtu-li Čapka, mám nádherný pocit domova. Jestli mi rozumíte. Pravděpodobně i kvůli Čapkovi mám tak rád období I.republiky, kterou jsem si, přiznávám, vědomě zidealizoval a na kterou nedám za žádných okolností dopustit.

Ostatně, kdybychom všichni dobře četli Čapka, věděli bychom proč stojí za to poslouchat zpěv kosa, proč v máji nemáme myslet na práci, ale na lásku, co nám nadrobila život a veškerou jeho dřinu a věděli bychom, že tak jako je košile bližší než kabát, je člověk bližší než košile. Věděli bychom všichni proč nebýt komunistou (i když tohle náhodou někteří víme i bez Čapka), věděli bychom, že žádný ismus nezabrání tomu, aby člověka nepotkávalo neštěstí, aby nebyl nemocen, netrpěl hladem a zimou a nepotřeboval pomocné ruky. Komunismus, říká Čapek, nemluví o hodnotách soucitu, ochoty, pomoci a lidské solidarity; praví pouze, že není sentimentální. Kdybychom ale Čapka opravdu četli, věděli bychom, že jenom rošťák a demagog není sentimentální, neboť bez sentimentálních důvodů nepodáš bližnímu sklenici vody; rozumové důvody tě nepřivedou ani k tomu, abys pomohl na nohy člověku, který sklouzl.

Promiňte mi ty citace, ale uznejte sami, nestojí Čapek za to, abychom jej znovu a znovu četli?

Nezlobte se, že vás tak vehementně přesvědčuji o tom, co sami jistě dávno víte. I tak se obávám, že „je to jen hvízdání kosa, jehož májová písnička je příliš daleko od lidských zástupů."

Mějte se hezky a myslete raději na lásku, než na všechno to hašteření, které nás obklopuje všude, kam se jen podíváte.

(Nově upraveno pro blog iDNES.cz, původní text vyšel již dříve v časopise Story)

Autor: Jan Hrušínský | karma: 45.05 | přečteno: 16950 ×
Poslední články autora